Taalwezens Den Bosch

taalwezens spel

Ooit wel eens van een vachtberg, oogridder, slangoor, bootpaard of visvrouw gehoord? In het kader van het Jeroen Bosch jaar ontwerpen en maken kinderen in Den Bosch hun eigen fantasiewezen aan de hand van Taalwezens: een woordspel waarmee je gekke, gevaarlijke, grappige, griezelige en gezellige maar vooral nieuwe nog niet bestaande wezentjes kunt maken á la Jeroen Bosch, de wereldberoemde schilder met een oneindige verbeelding. Cultuurcoördinator Manita Kieft van de Muzerije ontwikkelde Taalwezens voor 700 kinderen in de stad om hen modern en middeleeuws te laten maken, met workshops digitaal tekenen en etsen.

De Etsbus verzorgt met een mobiele werkplaats de workshops etsen (18) voor in totaal 373 leerlingen. In Taalwezens komen magie, middeleeuwen, modern, maken, samenwerken, kijken en vooral verbeelding samen binnen een project waarin we taal en beeld combineren en waarmee een groot aantal Bossche kinderen hun eigen kunstenaar kunnen zijn. Het project wordt afgesloten met een grote tentoonstelling van 700 werken van jonge makers in het atrium van de Muzerije in hartje ‘s-Hertogenbosch waar in maart 2016 Het Ets tapijt te zien was, een mozaïek van 373 etsen.

Etsen staat bekend om zijn diepe zwart en dramatische contrasten. Kinderen gebruiken de ruimtelijke en gedetailleerde kwaliteit van het etsen om licht, kleur en ruimte te scheppen. Zon, kleur, ruimte, licht en beweging: dat zien we van de pers rollen. Energiek en prachtig, dat is het.

Advertenties