Pilot Rotterdam

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Van februari tot en met mei 2014 hebben we in samenwerking met Kinderatelier Punt 5 een pilot uitgevoerd in in de Rotterdamse wijk Delfshaven, een dynamische en kinderrijke wijk in Oud-West. Kinderatelier Punt 5 is een inspirerende en aanstekelijke werkplek onder leiding van beeldend kunstenaar en docent beeldend Marion Rutten. In een veilige leeromgeving kunnen kinderen onder en na schooltijd met allerlei kunstvormen kennis maken, waaronder grafische technieken. Het kinderatelier beschikt over een echte ets pers, zodat je zelf professioneel je eigen afdruk kunt maken – hoe gaaf is dat.

Kinderatelier Punt 5 heeft veel betekend voor de ontwikkeling van De Etsbus. In deze periode gingen we werken met kleur en met het non toxische schoonmaakmiddel VCA, waardoor kinderen nu zelf hun plaatjes konden lakken en schoonmaken. Verder heeft de gedrevenheid en betrokkenheid van docenten en vrijwilligers op mij veel indruk gemaakt. Binnen Punt 5 heeft elk kind een plek en proberen docenten jou te stimuleren juist dat te proberen waardoor je door jezelf verrast wordt – ieder kind is een kunstenaar. Deze aandacht voor potentie, inspiratie en verbeelding was voor het project een belangrijke inspiratie bron om een vervolg op te zetten.

Aan het project hebben in totaal drie basisscholen uit de wijk mee gewerkt. Twintig groepen van in totaal 376 kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar volgden een workshop. De workshops waren een groot succes, met prachtige resultaten waar ervaren kunstenaars nog van op zouden kijken. Eén van de mooie dingen van het project is de verbazing van zowel kinderen als onderwijzers over hun eigen talent. Het gegeven dat ze een bestaande techniek toepassen vonden kinderen geweldig. ‘’Ik vind het heel erg leuk dat wij iets leren wat kunstenaars echt doen,’’ aldus een trotse leerling.

Op 6 juni 2014 openden De Nicolaas school, Montessori school de Korf en de Vier Ambacht school op hun locaties drie tentoonstellingen waar honderden etsen van de jonge Rotterdamse kunstenaars te zien waren. Zo hebben we een mooi project gezamenlijk met veel trots afgesloten.

De pilot heeft ons ervan overtuigd dat ook eenmalige workshops onder leiding van professionele kunstenaars veel voor kinderen kunnen betekenen. Voor kinderen die weinig met cultuur in aanraking komen is dit een bijzondere en waardevolle ervaring. Wij gunnen hen dat kunst een betekenisvolle plek in hun leven kan innemen, in plaats van dat ze het zien als een andere wereld. Want kunst is van en voor iedereen. Daarom moet De Etsbus wat ons betreft nog veel meer ritten kunnen maken!

Advertenties