De Etsbus

 

De Etsbus: etsen bij jou in de klas

De Etsbus is een grootschalig educatieproject waarbij kinderen en jongeren in de klas met een mobiele werkplaats leren etsen. Doel van het project: zelf kunstenaar zijn in een voor jou vertrouwde omgeving.

Onder begeleiding van professioneel beeldend kunstenaars je op avontuur met een middeleeuws en nog altijd magisch medium. Na afloop van een reeks workshops maken we een expositie waarbij je je ets kunt presenteren aan je familie en vrienden. Op deze manier kan je laten zien wat je hebt gemaakt en ook vertellen op welke manier je dat gedaan hebt.

Zelf maken, zelf etsen

Tijdens de workshop ligt de nadruk op zelf doen, samenwerken en delen. Dus zelf je ets ontwerpen, etsen en afdrukken. Zelf doen dus, behalve zuren: dat doen de docenten. Naast de ets techniek komen geschiedenis en hoe je een tekening extra spannend of ruimtelijk kan maken aan bod. Mooist: zelf aan de ets pers draaien en je eigen afdruk maken.

Oude kennis, nieuwe magie

Met De Etsbus kunnen leerlingen ervaring op doen met een eeuwenoud ambacht, waarbij ze zelf ontwerper, maker en kunstenaar kunnen zijn.

Etsen heeft een lange geschiedenis en rijke traditie. Met hun eigen etsen maken leerlingen deel uit een nog altijd springlevende kunstvorm, waar ze met hun energieke en kleurrijke werk een nieuwe dimensie aan geven.

De Etsbus On Tour

De pilot in Rotterdam in samenwerking met Kinderatelier Punt 5 werd mogelijk gemaakt door verschillende fondsen (zie publicatie) en heeft een geslaagde basis gelegd voor De Etsbus on Tour: een rit door Brabant voor meer dan 500 kinderen.

Het vervolg van De Etsbus in samenwerking met regionale partners wordt opnieuw mede mogelijk gemaakt door verschillende fondsen (zie partners en fondsen) en onze vaste leverancier Polymetaal. En natuurlijk door al die jonge kunstenaars die met hun verbeelding en prachtige werk de wereld een stukje mooier etsen!

In Den Bosch doet de mobiele werkplaats in totaal 8 Brede Bossche Scholen aan in het kader van het project Taalwezens. Honderden etsen in de traditie van Jeroen Bosch – zo kleurrijk, lichtgevend, energiek en ronduit stikgoed dat u wel moet denken: dat gaan we bekijken. Vanaf 20 maart te zien in hartje Den Bosch in de Muzerije: het Ets – tapijt, een mozaïek van 373 etsen die gemaakt zijn door jonge Bossche makers. Check onze agenda en blogberichten voor de volgende ets- stops: Eindhoven en Breda.

Projectontwikkeling en coördinatie : Cornelie Samsom, projectcoördinator De Etsbus en Zwaar Metaal Nieuw Licht.

Docenten Brabant: Cornelie Samsom, Sarah van den Dungen en Maartje van der Kruis.

Fotografie: Claudia den Boer, Mariska van Zutven

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s