De Etsbus Breda: etsen in de klas

Etsbus Breda 018

In Breda is de Etsbus langs drie scholen gereden: IBS Okba ibnoe Nafi, KBS De Burchtgaarde en KBS De Liniedoorn. Een mooie reis waarbij we in het kader van een erfgoed dag met vijf docenten workshops draaiden op de Burchtgaarde voor de groepen 1 t/m 8. En een mooie tocht waarbij we in samenwerking met werkplaats Raaf kennis maakten met islamitische beeld cultuur (IBS Okba Nafi) tijdens workshops etsen en zeefdruk. En tenslotte een mooie les waarbij etsen werd ingezet voor een taal atelier (De Liniedoorn): ontwerp je eigen fantasie voertuig in het kader van een les over taal en verkeer.

De Etsbus Breda was een mooie, avontuurlijke reis waarbij we pionierden met etsen in het klas lokaal. Kan dat, etsen tussen de schoolbanken naast de computers en de Bos atlassen? Ja hoor, het kan. Dankzij goed overleg en betrokken leerkrachten die overal mogelijkheden zien, waarbij ze gemakkelijk kunnen improviseren met docenten en leerlingen in een kleine ruimte.

Het blijft mooi om te zien wat leerlingen in korte tijd tevoorschijn toveren. Thema was ook dit keer het fantasiewezen, waarbij leerlingen mensen, dieren en objecten mixten en waarbij ze veel experimenteerden met detail en structuur. Wat leerlingen boeiend vinden is dat alles wat ze doen – hoe klein of gedetailleerd ook – terug te zien is in een ets. Maar de magie van het zuur en de onvoorspelbaarheid van de afdruk blijft het mooist. Alles wat je doet is zichtbaar, en toch kun je niet voorspellen wat dat spul nu doet met je plaatje en hoe je afdruk eruit komt te zien.

Er is dus wederom fris en vet geconcentreerd geëtst door jonge makers. Wat opvalt is de bravoure waarmee ze de uitdaging met etsen aangaan. Hoe spannend het soms ook is om te beginnen met tekenen, de zinken plaat, de raadselachtige alchemie van het zuur en de kracht van de ets pers trekken iedereen over de streep.

Met veel dank aan alle jonge kunstenaars en leerkrachten, Lizet van Beek (Cultuur coach Nieuwe Veste), Electron Breda en grafische werkplaats Raaf !

foto: Mariska van Zutven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s